Sportkantine inrichten? Hier zijn 8 tips!

Tips voor het inrichten van een sportkantine

Een sportkantine inrichten waarin iedereen die betrokken is bij uw sportvereniging kan samenkomen. Waar samen wedstrijden nabesproken en overwinningen gevierd worden, of gewoon om te socializen. 

Waaraan moet u denken bij het inrichten van een clubhuis, zodat iedereen die aangesloten is bij de sportclub zich er thuis voelt? Hier volgen 8 tips!

1. Wie zijn het publiek?

Trouwe supporters, vrijwilligers, aspirant-leden en natuurlijk uw sporters. Het ene publiek viert overwinningen groots met elkaar in de sportkantine, het andere wil rustig nakletsen onder het genot van een kopje verse muntthee. En alles daartussenin! Uw publiek en type sport heeft uiteraard invloed op de inrichting en decoratie. Grote tafels met veel stoelen of juist knusse zithoekjes voor een intiemere opzet? Moeten de clubhelden aan de muur prijken of heeft een rustgevende sfeer de voorkeur? U weet als geen ander wat aansluit bij de mensen die uw sportvereniging trekt als het gaat om ontspanning- en wij kunnen u de clubcultuur helpen vertalen naar een praktische uitvoering.

2. Het horecaconcept

Wie zijn publiek kent, kent ook de wensen van het publiek. Hier kunt u het horecaconcept op inrichten. En dat gaat verder dan het menu: een sportkantine waar de welbekende bitterballen met een biertje favoriet zijn, heeft andere voorzieningen nodig dan een clubcafé dat zich richt op verse smoothies en salades. De benodigde apparatuur, het serviesgoed en een veilige opslag en plaats van bereiding van uw voedingsmiddelen moeten meegenomen worden in het horecaconcept.

Maar vergeet ook niet de verplichte vergunningen die het concept van uw keuze met zich meebrengt (meer hierover vindt u in de vijfde tip). Met een doordacht horecaconcept kunt u een menu bieden dat past bij uw club, terwijl u voldoet aan alle wettelijke eisen.

3. Genoeg loopruimte

Genoeg loopruimte is altijd van belang. Zo kan zowel het publiek als personeel met dienbladen veilig door de kantine navigeren. Maar ook in geval van brand of een andere calamiteit moeten de bezoekers uw clubhuis veilig kunnen verlaten. De wet schrijft voor dat een vluchtweg minimaal 0,6 meter breed moet zijn. Dit kan invloed hebben op de keuze van meubilair en het aantal zitplaatsen. Met een plattegrond brengen we in kaart waar u looproutes kunt realiseren, in combinatie met een interieur dat past bij wat u voor ogen heeft.

4. Kies meubilair dat bij de gewenste uitstraling past

Een sportkantine inrichten doet u het liefste in stijl. Stoer of knus, speels of gedistingeerd? Een moodboard helpt om de grote lijnen van uw huisstijl te bepalen, om vervolgens met de inrichting van de ruimte deze echt een gezicht te geven. Denk eens aan robuuste lederen banken gecombineerd met hout en metaal voor een stoere look. Of een mix van vintage meubels met verschillende tapijten voor een speelse, moderne uitstraling. Met een lichtplan, accessoires en muurdecoratie (zoals een Airtex fotobehang van de helden van uw club) maakt u het af. Vindt u het moeilijk om het totaalplaatje vooraf te visualiseren? Een 3D interieurontwerp is één van onze diensten!

5. Wat zegt de wet?

Natuurlijk komt ook de wet om de hoek kijken bij het inrichten van een sportkantine. Sinds 1 juli 2021 is ook voor sportkantines de Alcoholwet van kracht, naast de Warenwet, Allergenenwet en Hygiënecode. Hierbij zijn verschillende vergunningen en certificaten vereist om voedsel en dranken te mogen bereiden, schenken en uitserveren. Ook zijn er eisen waaraan uw sportkantine moet voldoen, gebaseerd op het aantal gemiddelde gasten. Denk hierbij aan het minimale aantal toiletten, opleiding van het personeel en een veiligheidsplan. Laat u goed adviseren over de wettelijke eisen waar u aan moet voldoen, om uw clubhuis voor iedereen niet alleen een fijne, maar ook een veilige plek te maken.

6. Denk aan de akoestiek

Akoestiek is van groot belang voor een ontspannen sfeer in uw clubhuis. Te veel geroezemoes, galm of te harde muziek kunnen de beleving van uw clubleden negatief beïnvloeden. De keuze voor een bepaald type plafond, vloer, wandbekleding en meubels kunnen helpen geluid te absorberen. Ook het plaatsen van grote planten en boxen op strategische plaatsen zorgt ervoor dat u zowel muziek kunt draaien dat bij uw publiek past, als dat mensen ongestoord met elkaar kunnen praten zonder hun stem te hoeven verheffen.

7. Schoon en gezellig

Zoals u bij tip 5 al las, moet u aan bepaalde hygiëne-eisen voldoen als sportkantine. Door het volgen van de Hygiënecode voldoet u automatisch aan de HACCP regels. Wilt u een koffiecorner? Een bar of een volwaardige keuken? Door rekening te houden met het hygiëneprotocol dat u gaat naleven bij de keuze voor een vloer, werkbladen en meubilair, vindt u de perfecte middenweg tussen een sfeervol en makkelijk schoon te maken clubhuis.

8. C5 helpt u met een sportkantine inrichten

Een sportkantine inrichten is veel werk, waarbij u niet alleen met de vormgeving, maar ook met de wettelijke eisen rekening moet houden. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om u hierin te ontzorgen. Of u nu uw huidige clubhuis wilt renoveren of de ruimte nog gerealiseerd moet worden, advies wilt of de inrichting volledig uit handen wilt geven- samen met u richten wij de sportkantine in waar uw clubleden zich thuis voelen! Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag onze brochure aan.

Nieuwsgierig geworden hoe wij u kunnen helpen?